Design a site like this with WordPress.com
Get started

HoloLens áttekintés

A HoloLens a Microsoft által fejlesztett, teljesen hordozható AR szemüveg. Hogy pontosan mi is az az AR, arról az előző blogposztomban olvashatsz.

A fejlesztői változatát 2016. március 30-án kezdték el szállítani, az Egyesült Államokban és Kanadában, 3000 dollárért. Azóta már a világ több országában megvásárolható, hasonló áron.

Hardver

A HoloLens nagy erőssége, hogy minden szükséges hardver bele van integrálva, így nem kell külső számítógéphez csatlakoztatni. Az előnye viszont a hátránya is, emiatt nem a legkorszerűbb a hologramok minősége, de így is nagyon jó!

Természetesen a Microsoft nem adott ki részletes információt a hardverről, néhány dolgot azért lehet tudni.

Operációs Rendszer Windows 10 32-bit
Processzor Intel Atom x5-Z8100
1.04 GHz
Intel Airmont (14nm)
4 logikai processzor
64-bit
GPU/HPU HoloLens Graphics
Videó memória 114 MB
Megosztott rendszer memória 980 MB
RAM 2 GB
Tárhely 64 GB
Akkumulátor 16 500 mWh
Képminőség 2.4 MP (2048×1152)
Videóminőség 1.1 MP (1408×792)
Videó sebesség 30 FPS

Habár a processzor 64-bitre is képes, a rajta futó operációs rendszer csak 32-bites, az órajele is csak 4×1 GHz, a RAM is csak 2 GB, amely kevésnek tűnhet, de mégis ki tudtak belőle hozni komoly teljesítményt. De hogyan?

A komoly teljesítmény a Microsoft által kifejlesztett Holographic Processing Unit (HPU), amely a szenzorokból érkező adatok valós idejű feldolgozására szolgál. Állításuk szerint több terabájtnyi adatot képes valós időben feldolgozni.

A 64 GB tárhely bőven elégnek bizonyul, többre nem igazán van szükség.

A maga 16.5 Wh-jával nem túl sokáig, mindössze 2-3 óráig lehet használni egy töltéssel. Töltés közben is lehet használni, de nem biztos, hogy jó ötlet bedugva használni, nehogy megfeledkezzünk róla és messzebbre sétáljunk vele, mint amennyit a kábel engedi.

A hardver nem épp a legmagasabb specifikációjú, mégis 3000 dollár az eszköz. Ez annak tudható be, hogy nagyon komplikált az előállítása, saját hardver van benne, illetve még nem gyártják akkora volumenben. Később, ha ez utóbbi felskálázzák, biztosan jóval olcsóbb lesz.

Dizájn

Maga az eszköz 579 gramm, amely annyira már nem kicsi, de még belefér. Tavaly a redmondi utazásom során már volt a fejemen, és gyorsan hozzá lehet szokni, a jó kialakításának köszönhetően.

A kijelző egy állítható fejpántra van erősítve, amely segítségével mindenféle fejméretre és alakra be tudjuk állítani, így mindenki átélheti ugyanazt az élményt.

Elől található a kamera, a mikrofonok és az összes többi szenzor. Az oldalsó rész alján találhatók a 3D hangszórók, amelyek lehetővé teszik a virtuális és a valós hangok hallását egyszerre.

Az oldalsó rész tetején található két pár gomb: a fényerő és a hangerő szabályozására.

A másik oldalon pedig a kapcsoló gomb, mellette 5 LED-del, amelyek különböző státuszok jelzésére szolgálnak, pl. az alacsony töltöttségi szint mutatására.

A hátsó részen található egy USB 2.0 micro-B csatlakozó, amelyen keresztül tölteni lehet az eszközt. Továbbá a jobb kéz felől, alul, található egy 3,5 mm jack csatlakozó is.

Kezelőfelület

Három féle paranccsal tudunk a kezelőfelületen interakciókat végezni, ezek a fejmozgás, a gesztusok és a hang.

A fejmozgás szolgál a kurzor mozgásra, tehát pl., ha ránézünk egy hologramra, ki tudjuk választani azt.

A gesztusokból a legfontosabb a levegőben való koppintás az ujjunkkal, mintha egy virtuális egérrel kattintanánk. Ezzel tudunk pl. kiválasztani objektumokat. Alkalmazásainkban természetesen mi tudjuk beprogramozni, hogy milyen esemény történjen a kattintás hatására.

A másik pedig az úgynevezett “bloom” gesztus, amely egy kinyíló virágra emlékeztet. Ez szolgál a menü előhívására, hasonlóan a billentyű Windows gombjának megnyomásához.

Cortana beszédfelismerő rendszere HoloLensen is megtalálható és nagyon könnyen tudunk navigálni különböző hangokkal a kezelőfelületen, vagy alkalmazásainkhoz hangvezérlést adni.

clip_image002

A “bloom” gesztussal előhívott Start menüben tudjuk elindítani alkalmazásainkat, beállításokat végezni, felcsatlakozni Wifire, stb.

clip_image003

Alkalmazások

A Microsoft a kiadáskor már elérhetővé tett néhány alkalmazást, pl. a Skype holografikus változata, a HoloTour, amely segítségével a világ különböző tájaira utazhatunk el, a RoboRaid, ahol robotokkal kell harcolnunk, illetve a Young Conker, amiből én is sok ötletet fogok meríteni a projektemhez. Ezek mellett még jó néhány elérhető volt már akkor, azóta pedig már rengeteg alkalmazást fejlesztettek hozzá fejlesztők a világ minden tájáról.

A HoloLens alkalmazási területei közé tartozik az orvostudomány, oktatás, építészet. Pl. orvostanhallgatók 3D-ben tudják tanulmányozni a különböző emberi szerveket és azok működését, vagy az építkezésen a mérnök instrukciókat kaphat az irodában ülő kollégájától, hogy melyik helyre milyen épületelemek kell, hogy kerüljenek. Ezeken felül pl. a katonaság is már elkezdett kísérletezni vele, illetve számtalan alkalmazási területe van még.

Fejlesztés szempontjából a Unity a legegyszerűbb eszköz, amelyet használhatunk. A MixedRealityToolkit segítségével pedig az alap dolgokat pár perc alatt be tudjuk állítani projektünkhöz.

A Microsoft készített egy open-source példa projektet is, a Galaxy Explorert, ahol a galaxist tudjuk vizsgálni, egyes bolygókat közelebbről. Ez a projekt nagyon hasznos, mivel nagyon sokat lehet belőle tanulni, pl. hogy hogyan érdemes felépíteni egy HoloLens alkalmazás architektúráját. Ebből is nagyon sok dolgot fogok átemelni.

A jövő itt van, olyan dolgokra lehetünk ezzel az eszközzel képesek, amelyekre nem is gondoltunk volna pár éve. Egy kis gondolatébresztőnek pedig nézzétek meg az alábbi TED talkot, ahol Alex Kipman, a HoloLens kitalálója mutatja be az eszközt és annak lehetőségeit.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: